M. Vincent van Mechelen

AANTEKENINGEN VAN DE MAAND
VANAF 80 NTWO

De eerste Aantekening van 
toon versie-info

Over versies en presentatie

[vertaling volgt later]
In this box you will find the u­su­al­ly short­er ver­sion of the note as it ap­peared in the text trail­er of the Main Doc­u­ment in the month con­cerned. It is pre­sent­ed with both left- and right-a­line­ment*.

The paragraph below the box con­tains the full, u­su­al­ly long­er, ver­sion of the same note. It is pre­sent­ed with­out at­tempt­ing to a­chieve a com­plete right-a­line­ment* for any screen, win­dow or frame wide e­nough to ac­com­mo­date any two successive words or or­tho­graph­i­cal syllables in the text on one line. (Such a text jus­ti­fi­ca­tion can on­ly be ac­com­plished correctly by means of soft or 'shy' hy­phens which may make pos­si­ble search terms im­pos­si­ble to find.)

  • where there are spelling variants priority will be giv­en to the pho­ne­mat­ic and mor­phe­mat­ic prin­ci­ples over the et­y­mo­log­i­cal principle


Hoe goed was het slachtoffer er aan toe?

Toen de Nazi's Nederland bin­nen­vie­len, be­vond zich daar 'n ernstig ver­zuil­de op vele fronten diskriminerende samenleving met de grootste vrijheid en het grootste gelijk voor 'God, Vader­land en Oranje' ge­trou­we en aan de koloniën uit alle macht vast­hou­den­de zingende ikken van 'Duits' bloed. Helaas, ook toen bleek weer dat het nog veel erger zou kunnen.

Toen de Nazi's in het jaar 1940 van de Kristianistische Jaartelling het Eu­ro­pe­se grondgebied van het Koninkrijk der (Noor­de­lij­ke) Nederlanden bin­nen­vie­len, bevond zich daar 'n ernstig verzuilde, op vele fronten dis­kri­mi­ne­ren­de staatsreligionistisch-monarchistische, seksistisch-heteroseksistische, racistisch-kolonialistische samenleving met de grootste vrijheid en het groot­ste gelijk voor 'God, Vaderland en Oranje' ge­trou­we en aan de koloniën uit alle macht vasthoudende eksklusief-heteroseksuele vol­was­sen mannen van Protestant-Christelijke of (zonder diskriminatie) Vatikaans-Katolieke huize, allen zingende ikken van —o, ironie— 'Duits' bloed. Helaas, ook toen bleek weer dat het, met de door de van vreemde smetten vrije bezetter begane misdaden, nog veel erger zou kunnen.

45.LNW-80ste Midden-Noordwest

Maanden met 'n Neutraliteitsdag

Aan­han­gers van de neutrale Norm zouden op Neutraliteits­dagen, en in de maan­den waarin zij vallen, hun aandacht niet moe­ten kon­cen­tre­ren op zijn anti-ideologieën.

Er zijn vier Neutraliteitsdagen (Days of Neutrality), en vier Metrische maanden met zo'n biezondere dag: Vroege Noordoost, die begint met de Noordelijke Winterzonnewende, Vroege Noordwest, waarin de Noordelijke Dag-en-nacht­evening valt tussen de eerste en tweede week, de Centrale Maand, met de Zuidelijke Winterzonnewende in het mid­den, en Late Zuidoost, waarin de Zuidelijke Dag-en-nachtevening valt tussen de derde en de vierde week. Het is ge­du­ren­de deze vier maanden, en met name op deze Neutraliteitsdagen, dat aanhan­gers van de neutrale Norm (the Norm) hun aandacht niet zouden moeten laten koncentreren op zijn anti-ideologieën of antitetische denk­systemen (anti-systems of thought). Zo'n soort aandacht is mis­schien ver­de­dig­baar vanwege 'n unieke ge­beur­te­nis die plaats­vindt, of iets wat net gebeurd is op de dag of in de maand die het betreft, maar niet wanneer het gaat om 'n veel langer tijds­bestek, laat staan de eeu­wen of mil­len­ni­ums waar­in 'n anti-ideologie al rond­waart.

80.VNO-80ste Vroege Noordwest

Zin van onzin

De filosofie scheidt zin van onzin, en ver­kon­digt beide.

De filosofie scheidt zin van onzin, en verkondigt beide.

45.MNO-80ste Late Noordoost

De etymoloog klimt omlaag

De etymoloog klimt be­roeps­hal­ve omlaag, maar 'n betrouwbare e­ty­mo­loog zal niet op 'n wil­le­keu­rig punt stoppen. Zhij zal langs de klimax omlaag blijven klim­men.

De etymoloog klimt be­roeps­hal­ve omlaag, maar 'n betrouwbare etymoloog zal niet gemakshalve op 'n willekeurig punt stop­pen. Zhij zal langs de klimax omlaag blijven klimmen, zelfs al zou zhij zo nooit vaste grond on­der zhijn voeten bereiken.

45.MNO-80ste Midden-Noordoost

Is 80 eigenlijk interessant?

Wat telt in het 'decimaal-tien­tal­lige' stelsel is dat 80 = 8*10, en dat an­de­re getallen tus­sen 71 en 89 niet even interessant zijn. In het 'mikro-makro­binaire' stelsel is het dat 80 = 5*16, en dat an­de­re getallen tus­sen 65 en 95 niet even interessant zijn. De waarde van 'n dergelijke in­te­res­se hangt af van de reden waarom het on­der­ha­vi­ge getalstelsel gebruikt wordt.

Zolang 80 niet meer aandacht verdient dan 79, 81 of enig an­der getal, geheel getal of natuurlijk getal, is 80 een­vou­dig­weg gelijk aan 79+1 en aan 81-1 op het nulde iteratienivo, het nivo van optellen en aftrekken (waar we niets her­ha­len). Ook op het eerste iteratienivo, dat van vermenigvuldigen en delen, is 80 gewoonweg 1*80, 2*40, 4*20, 5*16 of 8*10 en om­ge­keerd, ter­wijl 80 (in tegen­stelling tot 4, 8 en 16) geen rol speelt op enig hoger nivo van iteratie. Als 80 'n aandacht wekt waar geen on­af­han­ke­lij­ke inhoudelijke reden voor is, dan is dat om­dat men denkt of voelt dat 80 in zekere zin 'numeriek signifikant' is. Wat telt in het decimaal-tientallige dubbelsysteem (met de grondtallen ⅒ en 10) is dat 80 = 8*10 is, 'n veel­voud van 10, of­schoon geen bie­zon­der veelvoud. (Dat is ook waarom tienvingerige fetisjisten het altijd zullen blijven schrijven met 'n 0 op het eind.) Niettemin geeft het feit dat 80 = 5*16 het getal 80 hetzelfde type numerieke signifikantie in het 'mikro-makrobinaire' systeem, 'n super-getalsysteem ge­ba­seerd op het grondtallenpaar ½-2 en op de kwadraten (van kwadraten (van kwadraten ...)) daarvan, waar­on­der ¹⁄₁₆ en 16. (Tientallige kortzichtigen noemen ¹⁄₁₆ 'n "custom fraction", of zoiets als 'n "maatbreuk"!) Van­uit het ge­zichts­punt van numerieke signifikantie trekt 80 meer aandacht dan 71 tot 79 en dan 81 to 89 in het grondtal- of 'radix'-10-stelsel, maar niet meer dan 70 en 90. In het radix-16-stelsel trekt 80 echter meer aan­dacht dan 65 tot 79 en dan 81 tot 95, maar niet meer dan 64 en 96. (Trouwens, 64 is wel 4*16, maar in­te­res­san­ter is dat het gelijk is aan 4^3 en 2^6. Toch is het daar­mee nog steeds niet zo interessant als de kwadraten van kwadraten 16, dat gelijk is aan 4^2, en 256, dat gelijk is aan 16^2.) Of het getal 80 de ex­tra aandacht die het opwekt ook ver­dient, hangt uit­ein­de­lijk af van de kwa­li­teit van de argumenten waarmee de radix of radices van het (super)getalsysteem gekozen zijn of —belangrijker nog— worden.

79.LZW-80ste Vroege Noordoost

Elke vier jaar Aantekeningen van de Maand